Weer en beste reistijd voor het Comomeer

Rond het Comomeer komt het warme maritieme klimaat voor. De zomermaanden zijn er aangenaam warm en de winters zijn er relatief zacht. Door de noordelijke en hoge ligging van het meer is vorst of nachtvorst in de winterperiode vrij normaal. Op de hoger gelegen bergen in de buurt van het meer ligt voor een groot deel van het jaar sneeuw. Er zijn zelfs enkele skigebieden te vinden in de omgeving van het Comomeer.
In de zomermaanden komt het kwik met regelmaat boven de 30 graden Celsius uit. Op deze dagen kan het erg warm en broeierig, maar een duik in het meer zal dan voor de nodige verkoeling zorgen. Het meer is zeker als je wat verder van de kant afzwemt behoorlijk koud.
In de lentemaanden valt er gemiddeld de meeste neerslag, maar de gemiddelde neerslagcijfers liggen rond het Comomeer het gehele jaar aan de hoge kant.Zon

De zon schijnt hier in de zomermaanden veel en uitbundig, gemiddeld zo’n acht uur per dag. Het is dan ook verstandig om een zonnebrand met een hoge beschermingsfactor te gebruiken.
Op het heetst van de dag kun je het beste een plekje in de schaduw opzoeken of zoals de lokale bevolking uitgebreid lunchen en daarna even de ogen toeknijpen. De gemiddelde dagtemperatuur in de zomerperiode ligt net iets boven de 25 graden Celsius, maar het kwik kan op de heetst van de dag met gemak boven de 35 graden Celsius uitkomen. In deze maanden is de watertemperatuur van het Comomeer erg aangenaam. De verschillende stromingen in het meer zorgen er echter wel voor dat de watertemperaturen in het meer erg kunnen verschillen per plaats en per strand. In de avond en nacht koelt het vaak flink af. Een trui of een vest meenemen tijdens een late wandeling is dan ook geen overbodige luxe.

Regen

De gemiddelde neerslagcijfers op en rond het Comomeer liggen aan de hoge kant. In de zomermaanden valt er hier gemiddeld de meeste neerslag. Gemiddeld valt er in deze periode meer dan honderd millimeter neerslag per maand. De alleen in de periode tussen december en maart liggen deze cijfers iets lager.
Tijdens de koudste dagen van het jaar zal de neerslag hier als sneeuw of natte sneeuw naar beneden komen. Op de hoger gelegen delen rond het Comomeer is de kans hierop behoorlijk, niet voor niets zijn er meerdere wintersportgebieden in de omgeving van het meer te vinden.
De regenbuien die rond het Comomeer voorkomen zijn vaak hevig, maar duren in de meeste gevallen niet heel lang. In veel gevallen gaan deze buien gepaard met hevige onweersbuien met veel donder en bliksem.

Sneeuw

In de winterperiode valt er met name in de hoger gelegen delen in de buurt van het Comomeer veel sneeuw. Zoveel zelfs dat erop minder dan vijftig kilometer van het meer enkele skigebieden te vinden zijn. Ook in de plaatsen en dorpen rond het Comomeer kan er sneeuw vallen. Als er hier sneeuw ligt dan is de doorgaande weg die de plaatsen met elkaar verbindt niet heel veilig. De gevaarlijkste plekken langs deze weg worden aangegeven met borden.

Klimaatstatistieken

Wil je alle klimaatstatistieken en klimaatfeiten van het Comomeer zien? Wil je kijken hoe warm het is en hoe groot de kans is dat je te maken krijgt met regen of juist zonnig weer? Op de website klimaatinfo.nl vind je uitgebreide klimaatinfo over het Comomeer. Daar kun je de klimaattabellen zien waarin klimatologische gegevens staan zoals de gemiddelde maximumtemperaturen, minimumtemperaturen, aantal millimeter neerslag per maand en hoe vaak de zon schijnt.

Bekijk het klimaat van het Comomeer