Vervoer naar, op en rondom het Comomeer

Er zijn verschillende manieren om jezelf op en rond het meer voort te bewegen. De meeste toeristen die op vakantie gaan naar het Comomeer komen met de auto. Het is echter ook mogelijk om met de trein of het vliegtuig naar het Comomeer te reizen. Van de ene plaats naar de andere aan het meer of een dagje naar wat leuke toeristische trekpleisters kun je het gemakkelijkst met de ferry nemen. De auto is ook een optie, maar de wegen rondom het Comomeer zijn in de zomermaanden gevuld met auto’s en dat kan de tweebaansweg niet aan. Hierdoor kunnen er lange files ontstaan en kan je overtocht van slechts 20 kilometer soms wel een uur doen.Met de auto

Het is vanuit Utrecht naar Como is net iets minder dan 1000 kilometer; om precies te zijn 999 kilometer volgens de routeplanner. Een reis waar je, als je in één keer zou doorrijden iets minder dan tien uur over zal doen. In praktijk zal je al snel een uurtje of veertien tot zestien onderweg zijn voordat je de eindbestemming hebt bereikt.

De reis voert je langs Zwitserland, waarvoor je een vignet nodig hebt om er door te mogen reizen. In Zwitserland ga je door de bijna zeventien kilometer lange Gotthard-tunnel. In de zomermaanden kunnen er voor deze tunnel vaak lange rijen staan. De reis gaat voor een klein deel over Frans grondgebied, dus zorg ervoor dat er geen flitsinformatie op je navigatie staat en dat je in het bezit bent van twee alcoholtests.

Eenmaal bij het Comomeer aangekomen is de auto de makkelijkste manier om jezelf rond het meer te vervoeren. Er loopt om het meer één smalle tweebaansweg die zo goed als alle dorpjes en plaatsen aan het meer met elkaar verbindt. Een tocht langs deze weg biedt soms prachtige vergezichten over het Comomeer. Het nadeel is dat de weg op sommige plekken erg smal is en dat het passeren van grotere auto’s en vrachtwagens soms erg krap kan zijn.
Ook de bus kan voor de nodige verkeersproblemen zorgen in de kleine smalle straatjes van de dorpjes rondom het meer.

Parkeren

In zo goed als in alle plaatsen en dorpen langs het Comomeer moet je betalen om je auto te kunnen parkeren. De prijs voor een ticket verschilt sterk per plaats en regio. Gemiddeld ben je net iets meer als een euro per uur kwijt om je auto op de boulevard van een dorp te mogen zetten. Vaak als je net iets verder doorrijdt of je auto net buiten het toeristische centrum wegzet, kun je de auto gratis parkeren. Jammer genoeg zijn op veel plaatsen de parkeerplaatsen schaars waardoor je soms verplicht bent je auto een behoorlijk stuk verder te parkeren dan je eigenlijk van plan was.
Dit is helemaal het geval als je gebruik wilt maken van de veerdienst op het meer. Bij de opstapplaatsen zijn vaak slechts enkele parkeerplekken te vinden, terwijl honderden mensen gebruik maken van deze veerdiensten.
Let altijd goed op of je de auto niet in een betaalzone hebt gezet, want er wordt streng gecontroleerd.

Met de trein

Als je met de trein naar het Comomeer wilt, zal je ongeveer 12 uur onderweg zijn, mits je natuurlijk alle overstappunten haalt en de treinen geen vertragingen oplopen.
De makkelijkste manier om vanuit Utrecht naar Como te reizen is eerst de trein te nemen naar Frankfurt. Vanuit Frankfurt reis je verder naar Mannheim om vervolgens over te stappen op de trein naar het in Zwitserland gelegen Basel. Vanuit Basel neem je de trein naar Lugano om vervolgens de trein te pakken naar Como.
Een andere mogelijkheid is om via Brussel, Basel en Lugano te rijden.

Ontdek de goedkoopste treintickets naar het Comomeer op NS-internationaal

Vliegtuig

Het is ook mogelijk om met het vliegtuig naar het Comomeer te gaan. De dichtstbijzijnde vliegvelden zijn te vinden in de buurt van Milaan en Bergamo. Het vliegveld van Bergamo “Orio al Serio” ligt op iets meer dan zestig kilometer van het Comomeer vandaan. Vanaf dit vliegveld kun je met een bus naar Lecco waar je verder kunt reizen per trein naar Como. Handiger is natuurlijk om een huurauto te nemen, zodat je ook makkelijk rond het meer kunt reizen.
Het vliegveld van Milaan, ook wel bekend onder de naam Malpensa, ligt ook op ongeveer vijftig kilometer van het Comomeer. Vanaf dit vliegveld kun je met een shuttle naar Milaan toe en hier de trein nemen naar Como. Verschillende maatschappijen vliegen vanuit verschillende vliegvelden vanuit Nederland en België naar de vliegvelden rondom het Comomeer.

Huurauto

Als je met het vliegtuig of de trein naar het Comomeer komt doe je er goed aan om een huurauto te nemen. Veel dorpen, bezienswaardigheden en musea zijn namelijk slecht bereikbaar met het openbaar vervoer en alles met de taxi doen is een kostelijke zaak. Er zijn op meerdere plaatsen verhuurbedrijven te vinden, maar het gemakkelijkst is om dit gelijk op het vliegveld of het station te regelen.

Boek gemakkelijk en gegarandeerd zonder extra kosten je huurauto voor het Comomeer bij Sunnycars.

Veerdiensten

Er zijn op het Comomeer meerdere veerdiensten actief. Deze veerboten verzorgen het vervoer tussen de verschillende plaatsen en dorpen aan het meer. Deze veerdiensten zijn in de meeste gevallen een stuk goedkoper dan een watertaxi, maar zijn een stuk minder flexibel. Het vervoer tussen de verschillende plaatsen is niet duur met de veerboot; je moet hierbij aan enkele euro’s denken. Voor minder dan 15 euro is het bij sommige maatschappijen mogelijk om een dagkaart te kopen waarna je vrij kan reizen tussen de verschillende havens.
De populairste veerdienst voor toeristen vaart tussen de plaatsen Varenna, Bellagio, Menaggio en Tremezzo. Tijdens je bootreis op het Comomeer heb je een schitterend uitzicht over het meer, de dorpjes en de verschillende prachtige villa’s die aan het meer te vinden zijn.

Watertaxi’s

Watertaxi’s of commerciële bootdiensten, zoals ze ook wel aangeduid worden, vind je in bijna iedere plaats langs het Comomeer. Het grote voordeel van de watertaxi boven de veerdienst is dat ze veel flexibeler zijn en je dus op punten kunt komen waar je minder makkelijk kunt komen met de ferry. De prijs van een watertaxi ligt echter wel een behoorlijk stuk hoger dan die van een ferry. Onderhandel altijd over de prijs, hiermee is veel te winnen en maak duidelijke afspraken over de terugreis en de reistijden. Watertaxi’s zijn er in alle soorten en maten. Van mooie oude houten bootjes die je het gevoel geven dat je in een film van Fellini bent beland tot grote boten waar bijna honderd personen op kunnen.

Fietsen

Wie rond het Comomeer wil fietsen zal over stalen zenuwen moeten beschikken. Er zijn hier namelijk zo goed als geen aparte fietspaden. In veel gevallen zal je hier als fietser op de doorgaande tweebaansweg rond het meer moeten rijden. Aangezien deze weg op veel plekken al aan de krappe kant is voor twee auto’s die elkaar passeren kan dit best gevaarlijk zijn. De Italianen zelf zijn dit echter gewend en zullen met een grote boog om je heen rijden.
Toch zijn er ondanks dit behoorlijk wat fietsers, en dan voornamelijk wielrenners te vinden in de buurt van het Comomeer. Dit heeft natuurlijk alles te maken met de ronde van Lombardije die hier ieder jaar verreden wordt.

Eigen boot

Het is toegestaan om je eigen boot mee te nemen naar het Comomeer. Een vaarbewijs is verplicht als je boot sneller is dan de gestelde limiet. In tegenstelling tot andere meren in Italië is het toegestaan om te waterskiën of wakeboarden op het Comomeer. Hier zijn wel enkele regels aan verbonden. Zo moet er minimaal twee man in de boot zitten en mag er slechts één waterskiër of wakeboarden tegelijk achter de boot hangen.
Het gebruik van bananen, banden en andere drijvende spullen achter een boot is verboden mits je er een vergunning voor hebt. Verder gelden er nog allerlei andere regels ten betrekking tot de snelheid in bepaalde delen van het meer en waar je de boot wel of niet mag wegleggen. Deze regels zijn verkrijgbaar bij de plaatselijke toeristische diensten. Als je op een camping verblijft hebben ze deze regels in de meeste gevallen ook bij de hand.

Busvervoer

Het busvervoer rond het Comomeer is goed geregeld. In de meeste plaatsen stoppen er lijnbussen die je langs de vele plaatsen en dorpjes aan het Comomeer brengen. Dit vervoer is bijzonder goedkoop, maar de chauffeurs spreken vaak geen andere taal als het Italiaans.