Steden en dorpen aan het Comomeer

Er zijn rondom het Comomeer behoorlijk wat kleine stadjes en dorpen te vinden. De stad Como is met ongeveer 85.000 inwoners de grootste stad aan het meer. Als je met de auto over de tweebaansweg rijdt die het hele meer omsluit, lijkt het wel of het ene dorp naadloos overloopt in het andere. Alleen de verschillende tunnels die je onderweg tegenkomt lijken de dorpen van elkaar te scheiden. Toch zijn het allemaal verschillende dorpjes, gemeentes en gehuchten die allemaal hun eigen geschiedenis en gebruiken hebben.
in de zomermaanden worden er in de verschillende plaatsen rondom het dorp tal van feesten en evenementen georganiseerd.Como

Como is de gelijknamige stad aan het Comomeer. Het huidige Como werd gesticht door de Romeinen. Julius Caesar liet het moeras op de huidige plaats van het centrum dempen en verplaatste de nederzetting naar de oevers van het meer. Como werd van strategisch belang geacht en werd dus een belangrijke stad voor de Romeinen. De oude Romeinse sporen zijn in de vorm van resten van een oud badhuis en het oude stratenplan nog te zien in de stad. Het centrum van Como is slechts toegankelijk voor voetgangers en fietsers. Een groot gedeelte is volledig van het autoverkeer afgesloten. Je kunt dus rustig en veilig door de oude straatjes dwalen. Grootste attractie in het centrum van de stad is de dom van Como. De bouw van deze kerk duurde 400 jaar en werd pas in de 18e eeuw voltooid. Het interieur en exterieur van de kerk zijn een prachtig staaltje renaissancekunst. Voor een prachtig zicht over de stad en het meer neem je het kabelbaantje naar Brunate. Deze kabelbaan neemt de bezoekers mee naar een hoogte van 596 meter.

Lecco

Wielerfanaten kennen deze stad natuurlijk als de aankomstplaats van de ronde van Lombardije. Sinds 2011 is deze stad het eindpunt van deze koers. Lecco werd zo rond de 2e eeuw voor christus gesticht door de Romeinen. In de 15e eeuw werd Lecco veroverd door de stadstaat Milaan. Lecco was van grote strategische waarde doordat het op de grens lag met het grondgebied van de rivaliserende stadstaat Venetië. De resten van de muren in de stad getuigen nog van deze tijd. De beschermende vleugels van de stad Milaan zorgden voor een bloeiperiode. Na de val van de stad Milaan leeft Lecco ook nog een tijd onder Spaanse, Oostenrijkse en Franse heerschappij. Lecco heeft een spectaculaire ligging op de plaats waar de rivier de Adda het meer verlaat. De stad wordt door de bergen Resegono en San Martino omgeven.

Cernobbio

In Cernobbio werd in de 12e eeuw een nonnenklooster gesticht. Rondom het klooster verschenen steeds meer huizen en zo ontstond het plaatsje Cernobbio. Een succesvolle zijdefabriek zorgde voor nog meer groei. Het plaatsje Cernobbio is erg geliefd bij toeristen. Het fraaie haventje en de mooie ligging aan het water zorgen samen met de terrasjes voor een mooie plaats om heerlijk te flaneren. In en rond Cernobbio staan diverse mooie villa’s aan het water. Een van de mooiste is ‘Villa D’Este’, tegenwoordig een hotel.

Gravedona

Gravedona is één van de populairste plaatjes aan het Comomeer voor watersporters. Vooral in de zomermaanden is het hier druk met toeristen. Gravedonna heeft een leuk centrum aan het water waar ’s zomers allerlei terrasjes zijn te vinden. Uitkijkend over het meer is het hier dan prima vertoeven. Net even buiten het centrum ligt de prachtige kerk van Santa Maria del Tiglio en de ‘San Vincenso’. Gelegen op een mooi stuk grond is deze heilige plaats aan het water een bijzondere plek. Beide kerken zijn al eeuwen oud, uit de 11e en 12e eeuw en hebben prachtige nog zeer goed bewaard gebleven oude details. Een 11e-eeuws kruisbeeld is er één van.

Colico

Colico is gelegen aan de oostelijke kant van het Comomeer. Het is een zeer geliefde plaats onder kit surfers. Het is ook de plaats waar de rivier de Adda het Comomeer instroomt. In de zomermaanden is Colico een gezellig badplaatsje. Omdat Colico op een kruispunt van wegen ligt, heeft het altijd al een belangrijke strategische functie gehad. In de stad zijn nog diverse overblijfselen die getuigen van dit verleden. De oude wachttorens van de stadsmuren staan nog overeind en twee grote forten sieren de flanken van de stad. ‘Fort Montecchio’ is één van de weinige Italiaanse forten uit de Eerste Wereldoorlog die bewaard gebleven zijn. ‘Fort Fuentes’ stamt uit de 17e eeuw en werd gebouwd door de Milanezen.

Brunate

Brunate is gelegen boven de stad Como. Vanaf de stad neem je gemakkelijk de kabelbaan naar boven en kun je genieten van het prachtige uitzicht en het leuke dorpje. Brunate werd waarschijnlijk al gesticht ten tijde van de Romeinen. Resten van Romeinse villa’s werden hier in het verleden gevonden. Het dorp kwam echter pas tot bloei in de 14e eeuw, nadat er een klooster werd gesticht in het dorp. Brunate is een leuk oud dorpje met kleine straatjes. Het kleine plaatje werd in de 19e eeuw erg populair bij rijke families uit Milaan. In en rondom het dorp staan dan ook vele kapitale villa’s. Blikvanger in het dorp is de ‘vuurtoren van Volta’. Vanaf dit punt heb je een geweldig uitzicht over het meer en de achtergelegen bergen.Bellano

Bellano is en leuk oud vissersplaatsje aan de oostkant van het Comomeer. De oude barokke straatjes van het stadje zijn erg sfeervol. Grootste attractie in het plaatsje is de ‘Orrido de Bellano kloof’. Deze kloof is gelegen boven het dorp. Gedurende 15 miljoen jaar is deze kloof door de rivier de Pioverna uitgesleten uit de rotsen. De kloof is middels houten wandelpaden te bezoeken. S ’avonds is de kloof mooi verlicht, waardoor je ook in de avond de kloof kunt bezoeken.

Varenna

Varenna is één van de drukst bezocht dorpjes aan het oostelijke deel van het Comomeer. Vanuit Bellagio, Menagio en andere plaatsen aan het Comomeer vertrekken er elk uur veerdiensten naar het dorp. Deze meren ietsjes ten noorden van het dorp aan, zodat je een klein stukje moet lopen om in het dorp te komen. Dit is een prachtig pad langs het Comomeer, dus absoluut geen straf. Eenmaal in het centrum aangekomen zie je enkele winkeltjes een restaurant met een terras die uitkijkt op het Comomeer en een klein strandje.
Vanaf dit pleintje kun je via verschillend trappen een weg naar boven volgen. Je komt dan uiteindelijk uit op het ‘Piazza San Giorgio’. Op dit plein is de ‘chiesa San Giorgio’ te vinden. Dit is één van de mooiste kerken in de omgeving. Wij konden de kerk jammer genoeg niet bezoeken, want er was net een trouwerij bezig.
Als je nog verder naar boven loopt kom je uiteindelijk uit bij het ‘Castello di Vezio’. Dit elfde-eeuwse kasteel heeft de tand des tijd bijzonder goed doorstaan. In de zomermaanden worden er bij het kasteel roofvogelshows gehouden.

Bellagio

Bellagio is volgens velen het allermooiste dorpje aan het Comomeer. Het dorp wordt dan ook wel “De Parel van het Comomeer” genoemd. De meeste toeristen die een bezoek brengen aan het dorp komen met de boot vanuit Varenna of Menagio naar het dorp toe. De boulevard van het dorp is gevuld met restaurants en toeristische winkeltjes. Via smalle straatjes en trappen kun je jezelf een weg vinden naar de hogere delen van het dorp. Hier kom je de ‘San Giacomo basiliek’ tegen. Deze prachtige twaalfde-eeuwse kerk is gebouwd in de Romaanse stijl. In de kerk zijn verschillende prachtige mozaïeken en kunstwerken te vinden.
Ook in de verschillende smalle straatjes in het dorp zijn er verschillende leuke restaurants en unieke winkeltjes te vinden.
Aan de rand van Bellagio ligt één van de mooiste villa’s van het Comomeer; ‘Villa Melzi’. Deze villa is privébezit en kan jammer genoeg niet bezocht worden. Wel heb je een prachtig uitzicht op de villa vanaf de veerboot.

Menaggio

Menaggio is te vinden in het centrale deel van het Comomeer. Het is mede doordat er vanuit het dorp een veerdienst naar Varenna en Bellagio is één van de drukst bezochte dorpen aan het Comomeer. Het dorp heeft een prachtige boulevard en in het dorp zijn verschillende pleintjes te vinden waar je heerlijk op het terras kunt zitten. Eén van de mooiste en leukste pleintjes in het dorp is het ‘Piazza Garibaldi’. Dit plein grenst voor een deel aan de boulevard van Menaggio en midden op het plein is een mooie waterval te vinden. Bij de boulevard is het toeristische deel van het dorp te vinden. Het oude centrum van het dorp ligt net iets verder op de heuvel. Menaggio staat verder bekend om zijn jaarlijkse vuurwerkshow.
Een nadeel van Menaggio is het beperkt aantal parkeerplaatsen dat in en rond het dorp te vinden is.

Tremezzo

Tremezzo is één van de mooiste dorpjes aan het Comomeer. Het dorp is vooral bekend om de “Villa Carlotte”. Deze prachtige villa is gebouwd aan het einde van de 17e eeuw en staat tegenwoordig vooral bekend om zijn prachtige tuinen. Deze tuinen beslaan alles bij elkaar ongeveer zeventien hectare. Een andere bekende bezienswaardigheid in het dorp is het ‘Grand Hotel Tremezzo’. Dit hotel is al sinds het begin van de 20e eeuw in het dorp te vinden.
Tremezzo beschikt verder over een overkapte winkelgalerij, waardoor je heerlijk rustig in de schaduw kunt winkelen. Jammer is wel dat er niet heel veel winkels te vinden zijn. Wel zijn er aan het water behoorlijk wat terrassen te vinden waar je kunt genieten van al het goede dat deze regio te bieden heeft.

Domaso

Domaso is één van de drukste bezochte toeristische dorpjes aan het Comomeer. Dit is niet omdat Domaso nu zo bijzonder is, maar omdat de meeste campings van het Comomeer zich net iets ten noorden van het dorpje bevinden. In totaal zijn hier ongeveer twaalf campings te vinden die in de zomermaanden in zijn geheel zijn gevuld met tenten, caravans en campers. Aan de doorgaande weg waar deze campings liggen, zijn behoorlijk wat restaurants en barretjes te vinden. Het dorpje Domaso zelf was vroeger een rustig vissersdorpje dat nu hoofdzakelijk leeft van het toerisme. De smalle steile straatjes van het dorp zijn leuk om even in te verdwalen, maar er is verder niet veel te beleven. Een van de hoogtepunten van het dorp zijn de ‘Watervallen van Domaso’. De rivier de Livo loopt dwars door het dorp heen. Op dagen dat het niet veel geregend heeft kun je via de rivierbedding naar de watervallen wandelen.

Dongo

Dongo is een klein dorpje aan het noordelijke deel van het Comomeer. Het dorp is populair onder de toeristen omdat er in de zomermaanden behoorlijk wat feesten en evenementen worden georganiseerd. In de zomermaanden zijn de terrassen en stranden in de buurt van het dorpje dan ook goed gevuld met toeristen. Wie liever iets actiefs wilt doen zit hier ook goed, want er zijn verschillende wandelingen die in Dongo starten. Je kunt vanuit Dongo naar Zwitserland lopen via één van de oude smokkelroutes waar Dongo om bekend staat.
Dongo is ook de plaats waar Mussolini aan het einde van de Tweede Wereldoorlog uiteindelijk werd opgepakt. Enkele kilometers verderop in het plaatsje Giulino werd hij gefusilleerd.