Handig om te weten

Als je goed voorbereid op reis gaat is de kans een stuk kleiner dat als je eenmaal op je vakantiebestemming bent aangekomen je voor verassingen komt te staan. Daarom hebben wij de essentiële informatie over het Comomeer, maar ook over Italië, verzameld en vermeld in de onderstaande lijst. Mocht je echter van mening zijn dat er iets in de lijst ontbreekt of dat de informatie niet accuraat is, dan horen wij dat graag.
Er zijn specifiek voor het Comomeer en zijn omgeving een aantal goede reisgidsen te koop. Vaak wordt voor het gemak ook Milaan in de reisgids verwerkt, omdat dit voor toeristen die aan Comomeer verblijven een populaire dagtrip is. Een andere vorm die je veel ziet is een gids van de Italiaanse meren. In deze gids worden dan het Gardameer, het Comomeer, Lago Maggiore en de kleinere meren in de regio beschreven.

Code groen voor het Comomeer

Vanaf maandag 5 juli 2021 is het negatief reisadvies voor het Comomeer opgeheven. Er geldt nu code groen voor het Comomeer. Vakanties naar het Comomeer zijn toegestaan en het hele gebied wordt als veilig bestempeld. Voor de terugvlucht naar Nederland heb je geen negatief testbewijs van een PCR-test of sneltest nodig. Ook hoef je na thuiskomst in Nederland niet in quarantaine. Tijdens je vakantie aan het Comomeer moet je je daar aan de lokale coronamaatregelen houden.

>>>bekijk de actuele coronaregels voor het Comomeer

Wil je een vakantie boeken naar het Comomeer? Kijk dan zeker even naar de Comomeervakanties bij TUI.nl. Zij bieden pakketreizen naar het Comomeer aan inclusief vlucht, transfer en accommodatie. Excursies of autohuur kunnen optioneel bijgeboekt worden.

Je Comomeer vakantie boeken bij TUI betekent:
 geld-terug-garantie als TUI de reis annuleert, dus geen gedoe met vouchers
 flexibele omruilgarantie, tot 7 dagen voor vertrek
 niet geheel onbelangrijk is de repatriëringsgarantie: bij een plotselinge uitbraak van het coronavirus of het wijzigen van het reisadvies, brengt TUI je veilig thuis.

>>> bekijk de Comomeer vakanties op TUI.nl

Reisdocumenten en douane

Italië hoort net als Nederland tot de Schengenlanden. Het Schengenverdrag houdt in dat inwoners van alle Schengenlanden vrij mogen reizen binnen de verschillende Schengenlanden. Men dient echter wel in het bezit te zijn van een geldig paspoort of een identiteitskaart. Dit geldt sinds enkele jaren ook voor kinderen. Deze moeten in het bezit zijn van een eigen identiteitsbewijs . Bezoekers die niet uit een Schengenland komen kunnen een visum voor maximaal drie maanden aanvragen.

Drinkwater

Het kraanwater is op de meeste plekken rond het Comomeer erg goed te drinken en heeft weinig tot geen bijsmaak. Wie het zekere voor het onzekere wilt nemen kan het beste flessenwater nemen. In de meeste restaurants als je als toerist water bestelt krijg je een ongeopende halve liter petfles. Wil je echter kraanwater, dan moet je dit er uitdrukkelijk bijzeggen. Het kraanwater is in zo goed als alle restaurants gratis, voor de petflessen worden aanzienlijke prijzen gevraagd.

Veiligheid

In het rond het Comomeer is het relatief veilig. Er komt zo goed als geen georganiseerde criminaliteit voor en zakkenrollers of gauwdieven blijven meestal weg bij het meer, omdat er maar weinig ontsnappingsmogelijkheden zijn.
Wel is het opletten als je op één van de wegen rondom het meer rijdt. Deze wegen kunnen namelijk als niet veilig bestempeld worden. De wegen zijn smal, er wordt hard gereden en er wordt, maar weinig rekening gehouden met elkaar. Toen we het Comomeer bezochten kwamen we behoorlijk wat wielrenners tegen die op één van de doorgaande wegen aan het fietsen waren. Dit kunnen we niet aanraden.

Alarmnummers

Anders dan in veel andere Europese landen in het Nationale alarmnummer van Italië niet 112. In Italië geld 112 voor de Carabinieri (militaire politie), 113 voor de Politie, 115 voor de brandweer en 118 voor medische noodgevallen.

Elektriciteit

In Italië leveren de stopcontacten net als in Nederland 230 volt; het is dus mogelijk om al je elektrische apparaten te gebruiken. Je hebt hiervoor geen verloopstekker nodig.

Feestdagen

Er zijn in Italië meerdere nationale feestdagen per jaar. Op veel van deze feestdagen zullen de winkels, openbare instanties en andere overheidsgebouwen gesloten zijn. De meeste toeristische trekpleisters zullen echter gewoon geopend zijn. Dit geld ook in veel gevallen voor de winkels in meer toeristische gebieden. Het is wel verstandig om dit van tevoren te controleren. Naast de nationale feestdagen zijn er vaak ook nog regionale feestdagen. Tijdens deze dagen worden veelal historische gebeurtenissen gevierd of herdacht.

Nationale feestdagen Italië:
1 januari – Nieuwjaarsdag
6 januari – Driekoningen
25 april – Bevrijdingsdag
1 mei – Dag van de Arbeid
2 juni – Feest van de Republiek
15 augustus – Maria Hemelvaart
1 november – Allerheiligen
8 december – Maria-Onbevlekte-Ontvangenis
25 december – Kerstmis

Variabele feestdagen Italië:

Carnaval
Witte Donderdag, Goede Vrijdag & Pasen
Pinksteren

Geld

In Italië betaalt men net als in Nederland met de euro. De gemiddelde prijzen liggen hier iets lager dan wij gewend zijn in Nederland. Er zijn in de meeste plaatsen en dorpen rond het Comomeer genoeg pinautomaten te vinden. Al heeft niet ieder dorp er één staan.
Het is in Italië verstandig om altijd genoeg contanten bij je te hebben. Het is hier namelijk nog niet de gewoonte om kleinere bedragen met de pinpas of een creditcard te betalen. Sommige winkels en restaurants zijn zelfs helemaal niet in het bezit van een betaalterminal. Het is dus verstandig om dit eerst te vragen voordat je gaat bestellen in een restaurant.

Telefoon, wifi en internet

De telefoondekking rond en op het Comomeer is goed. Er bevinden zich hier zo goed als geen gaten in de dekking. Dit geldt ook voor de 3G en de 4G dekking. In de meeste restaurants en cafés wordt wifi aangeboden, al zal deze in veel gevallen afgeschermd met een sleutel. De code is vaak te vinden op de menukaart, zo niet vraag het even aan de ober of de barman. Voor hotels en campings ligt dit in de meeste gevallen anders. Hier is de wifi namelijk het volgende melkkoetje geworden. Ze durven hier voor een matige tot slechte verbinding makkelijk 2,50 per uur te vragen. Dit is niet overal het geval maar wel op veel plaatsen.

Openingstijden

Rondom het Comomeer zijn de meeste winkels in de grotere plaatsen elke dag geopend van 09:00 tot 20:00, behalve op zondag. In de kleinere plaatsen zijn de winkels vaak gesloten tussen de middag. Banken en overheidsinstellingen zijn doordeweeks geopend van 8:30 tot 16:30.

Tijdsverschil

Italië ligt in dezelfde tijdszone als Nederland waardoor en geen tijdsverschil is.

Taal

Het Italiaans is de voertaal rond het Italiaanse deel van het Comomeer. In de regio Piemonte wordt tevens de streektaal Piëmontisch gesproken. Rond het Zwitserse deel van het meer wordt voornamelijk Italiaans gesproken, maar ook het Duits wordt hier door een groot deel van de bevolking gesproken. De meeste mensen die in de toeristenindustrie werkzaam zijn spreken goed Engels en soms ook Duits. Er zijn zelfs obers die een klein woordje Nederlands hebben opgepikt door de jaren heen.

Muggen

Als je op vakantie gaat naar het Comomeer gaat zorg er dan voor dat je genoeg bescherming tegen muggen meeneemt. Vooral in de avond en nacht zijn er in de directe omgeving van het meer veel muggen. Een romantisch diner aan de waterkant of aan avondwandeling over één van de boulevards langs het meer kunnen zonder de goede bescherming leiden tot een paar dagen jeuk en lelijke bulten op je net gebruinde huid. Het verstandigste is om je tegen het vallen van de avond in te smeren of spuiten met een mugwerend middel. Mocht je onverhoopt toch gestoken worden door een mug, dan is het fijn om iets mee te hebben wat de jeuk verzacht. Zo gauw je meer dan honderd meter bij het Comomeer vandaan bent is de overlast al vele malen minder als in de directe omgeving van het meer.