Comomeer vakantie

Het Comomeer hoort al jaren samen met het Lago Maggiore en het Gardameer tot de populairste bestemmingen in het noordelijke deel van Italië. Dit is ook niet zo gek als je beseft wat het meer allemaal te bieden heeft. Rondom het meer is zeker in de zomerperiode van alles te beleven. De prachtige tuinen van de villa’s staan dan volledig in bloei en er worden allerlei evenementen georganiseerd.
Je kunt zeggen dat de toeristenmachine in deze periode op volle toeren draait om de toeristen een zo aangenaam mogelijk verblijf te geven.
Ook in de andere periodes van het jaar heeft het Comomeer zijn eigen voor- en nadelen. Zo is het in het voorjaar een stuk minder druk aan het Comomeer, maar is de kans op kouder weer wel een stuk groter. In de wintermaanden is de kans groot dat je er kunt skiën, maar een duik in het meer is dan natuurlijk uitgesloten.Zon-, meer- en strandvakantie

Het Comomeer is voor de meeste toeristen die hier naartoe komen op vakantie voornamelijk de ideale zon-, meer- en strandvakantie. Heerlijk genieten van de Italiaanse zon op slechts tien uur rijden van Nederland. Op de campings rondom het Comomeer zijn dan ook hoofdzakelijk Nederlanders, Belgen en wat Duitsers te vinden. Het is opvallend hoeveel van de toeristen die aan het Comomeer verblijven een eigen boot, waterscooter of surfplank mee hebben. Het is er dan ook de hele dag erg levendig op het meer. Zo hebben we in de morgen dames yogalessen zien nemen op een surfplank in het meer, terwijl in de middag hevig geracet werd met waterscooters. Het merendeel van de toeristen ligt overdag echter op één van de strandjes aan het meer of op één van de vele grasveldjes.
In de namiddag gaat de zon vaak wat minder uitbundig schijnen waardoor het iets minder warm wordt en je, zonder dat het zweet je langs alle kanten uitbreekt, een bezoek kunt brengen aan een leuk dorpje of stadje aan het Comomeer.

Boek voordeling één van de Grand hotels of appartementen aan het Comomeer bij Tui.nl.

Eten en drinken

De restaurants rond het Comomeer zijn zoals je ze mag verwachten in Italië. De meeste restaurants bevinden zich in de buurt van de toeristische gebieden zoals Domaso, Bellagio, Menaggio, Varenna en Tremezzo. Zo goed als al deze restaurants zijn gericht op de toeristen en je komt dan ook, maar weinig authentieke gerechten tegen op de kaart. De meeste kaarten worden gedomineerd door verschillende pasta’s, pizza’s en bekende Italiaanse gerechten zoals steak Milanese.
Wil je echter wat anders, dan raden we je aan om in één van de restaurants wat verder van het Comomeer te gaan eten. In de dorpjes en gehuchten rondom het meer zijn vaak bijzondere restaurantjes te vinden waar je meestal slechts de enige toerist bent. Moeders staat er in de keuken en heel veel keuze heb je niet, maar het eten zal er altijd vers en regionaal zijn.
Een restaurant aan het Comomeer dat het vernoemen waard is ‘Osttaria Monti’ in Domaso. Dit restaurants serveert kwalitatief goed eten voor een schappelijk prijs. Achter op het terras kun je heerlijk genieten van de uitgebreide wijnkaart die er gevoerd wordt.
Iets wat je geproefd moet hebben als je naar het Comomeer bent geweest zijn natuurlijk de verschillende vissen uit het meer afkomstig zijn. Deze zijn jammer genoeg relatief duur door de vangstbeperking die geldt. De vissen die op veel kaarten in de restaurants tegenkomt zijn forellen, trekzalmen en enkele kleinere visjes. De vissen krijg je in de meeste gevallen gegrild op je bord, maar worden ook verwerkt in sommige pasta’s.

Vakantie met kinderen

Het Comomeer is een ideale bestemming om met kinderen naar toe te gaan. Het Comomeer zelf is erg rustig waardoor kinderen veilig in en aan het strand kunnen spelen. Ook bootjes en andere opblaasspeelgoed kan veilig op het meer gebruikt worden. Het enige waar je goed op moet letten is dat ze niet te ver erin gaan, want dan wordt het ineens een behoorlijk stuk dieper. Nadeel is wel dat op veel campings er geen of slecht kleine speeltuintjes te vinden zijn. Maar wie heeft een speeltuin nodig als je in het water kunt spelen. In de dorpen en plaatsen aan het Comomeer moet je wel even goed opletten, want de doorgaande weg is nooit ver weg en het verkeer rijdt hier meestal behoorlijk door.
In de meeste restaurants zijn kinderstoelen aanwezig en kunnen de kinderen kiezen uit een kindermenu. Dit zijn jammer genoeg vaak de geijkte dingen die je op een kindermenu tegenkomt, zoals pasta bolognaise en friet met kipnuggets.

Overnachten

Het Comomeer is een populair toeristisch gebied in het noorden van Italië. Mede hierdoor liggen er langs het meer talloze campings en staan er veel hotels. Voor elk budget is er wel een accommodatie te vinden aan of in de buurt van het Comomeer. De leukste accommodaties zijn direct aan het meer te vinden en hebben vaak een eigen zandstrandje. Door ruimtegebrek zijn er niet op heel veel plaatsen campings te vinden aan het meer. De meeste liggen bij elkaar net iets ten noorden van het plaatsje Domaso. In andere dorpen zijn er wel enkele campings te vinden, maar hier moet je wel goed naar zoeken.

Direct aan het Comomeer zijn enkele prachtige hotels te vinden. Een van de mooiste hotels kom je tegen in het plaatsje Tremezzo: het ‘Grand Hotel Tremezzo’. Dit hotel beschikt over een eigen zwembad in het Comomeer en sommige kamers hebben een privé bubbelbad op het balkon, zodat je vanuit het bubbelbad een prachtig uitzicht hebt over het Comomeer.
Natuurlijk zijn er genoeg hotels en motels rondom het Comomeer te vinden die een stuk eenvoudiger zijn. In de meeste gevallen heb je hetzelfde uitzicht als in de duurdere hotels, alleen ben je iets minder geld kwijt. In de directe omgeving van het Comomeer zijn er enkele b&b’s en agriturismo’s te vinden. Deze manier van overnachten is een heel stuk eenvoudiger dan in een hotel, maar het grote voordeel hiervan is dat je de lokale bevolking beter leert kennen.

Vergelijk de prijzen van de verschillende hotels aan het Comomeer bij Trivago.nl

Stedentrip naar Milaan

Veel toeristen die aan het Comomeer verblijven maken een dagtochtje naar Milaan. Deze prachtige stad ligt op slechts drie kwartier treinen vanaf de stad Como. Een enkele reis kost je in de meeste gevallen minder dan vijf euro. Met de auto ben je iets langer dan een uur onderweg als je geen files tegenkomt natuurlijk.
Milaan staat bekend als het economische hart van Italië en in de stad zijn dan ook ontzettend veel winkels en andere bedrijven te vinden. Milaan wordt ook wel de hoofdstad van de mode genoemd. Zo goed als alle bekende modemerken en couturiers hebben wel één of meerdere winkels in de stad.
Geef je niets om winkelen, dan zijn er genoeg musea en bezienswaardigheden in de stad te vinden om je zelf minimaal één dag bezig te houden. De bekendste bezienswaardigheden en musea in Milaan zijn; de ‘Duomo Santa Maria Nascente’, ‘Galleria Vittorio Emanuele’, ´Castello Sforzesco’, ´Pinacoteca di Brera’ en het ‘Duomo museum’. Voetballiefhebbers kunnen natuurlijk een bezoek brengen aan het stadion van Milaan, het ‘San Siro’. Het ‘San Siro’ wordt door zowel ´AC Milan’ en ‘Internazionale´ als thuisbasis gebruikt.

Lees de beste tips voor een bezoek in Milaan op in 12 uur.nl

Wintersport

Het Comomeer is de niet de eerste plaats waar je aan denkt voor een wintersportvakantie. Toch zijn er in de directe omgeving van het Comomeer een aantal grote skigebieden te vinden. De meeste liggen ongeveer een kilometer of vijftig ten noordoosten van het Comomeer. Denk hierbij aan skigebieden als Livignio, St. Mortiz, Mormio, Madesimo en enkele andere kleine gebieden.
Ook net iets ten oosten van het Comomeer is een groot skigebied te vinden. Dit gebied staat bekend onder de naam ‘Valsassina ski’. Het gebied is verdeeld in meerdere kleine gebieden die samen over ongeveer 48 kilometer aan pistes beschikken en 12 skiliften.