Bezienswaardigheden rond het Comomeer

Er zijn op en rond het Comomeer behoorlijk wat musea, villa’s en andere bezienswaardigheden te vinden. In de onderstaande lijst hebben we geprobeerd om een leuke mix te maken van de verschillende bezienswaardigheden rond het Comomeer. Natuurlijk zijn het niet alle interessante dingen die je er tegenkomt, maar het zijn de in onze ogen belangrijkste en leukste bezienswaardigheden van het Comomeer.
Let wel op, want in de zomerperiode kan het bij de verschillende bezienswaardigheden behoorlijk druk zijn en moet je soms in de rij staan om ergens naar binnen te kunnen. Controleer ook goede de precieze openingstijden, zodat je nooit voor een gesloten deur kan komen te staan.

Comomeer bezienswaardigheden
Het Comomeer biedt prachtige dorpen en bezienswaardigheden in een geweldige setting. De site top10bezienswaardigheden.nl heeft een top tien van hotspots voor het Comomeer samengesteld:
Comomeer bezienswaardigheden top 10Palazzo Gallio

Het ‘Palazzo Gallio’ is slecht één van de mooie paleizen en villa’s die te vinden is aan de rand het Comomeer. Dit paleis staat in het dorpje Gravedona in het noordelijke deel van het meer. Het paleis is gebouwd in opdracht van kardinaal Tolomeo Gallio die overleed een jaar voordat het paleis in 1607 werd opgeleverd. Het waren de kleinkinderen van de kardinaal die het pand erfden, maar geen van allen zouden het paleis ooit als woonhuis gebruiken. Wel heeft het paleis lang dienst gedaan als ziekenhuis.
Vandaag de dag is het “comunità Montana Valli del Lario e del Ceresio” in het voormalige paleis gevestigd. Het paleis kan niet vrij bezocht worden, maar er worden met regelmaat concerten, evenementen en beurzen in het gebouw gehouden.

Fort Montecchio Nord

Het ‘Fort Montecchio Nord’, ook wel het ‘Forte Aldo Lusardi’ genoemd, is één van de grootste forten ter wereld uit de Eerste Wereldoorlog. Dit fort vormde samen met het nabij gelegen ‘Fort Fuentes’ de verdedigingslinie in dit deel van Italië tijdens de Eerste Wereldoorlog. Het fort bestaat uit meerdere oude soldatenbarakken en een kruitkamer die zestig meter in de rots verscholen ligt. Het meest indrukwekkende deel van het complex zijn de vier kanonnen. Dit zijn de grootste kanonnen die in Italië te vinden zijn. Het fort is tegenwoordig opengesteld voor het publiek en kan dus bezocht worden.

Isola Comacina

In het Comomeer is één noemenswaardig eiland te vinden het ‘Isola Comacina’. Het eiland heeft een bijzondere geschiedenis. Dit heeft alles te maken met de vroegere burgemeester van de gemeente Sala Comacina waartoe het dorpje vroeger behoorde. Het eiland was privébezit van de burgemeester en liet het na zijn dood na aan koning Albert de Eerste van België. Dit deed hij omdat hij vond dat de Belgen tijdens de Eerste Wereldoorlog grote moed hadden getoond.
De Belgische koning droeg het bezit van het eiland op zijn beurt weer over aan de Italiaanse staat. Deze liet er een dependance van de kunstacademie in Milaan bouwen. Tot op de dag van vandaag worden er jaarlijks nog elf Belgische kunstenaars geselecteerd die een jaar lang op het eiland mogen studeren.
Op het eiland is tevens één van de best aangeschreven restaurants van het Comomeer te vinden.

Kabelbaan van Brunate

Een van de leukste vervoersmiddelen aan het Comomeer is de ‘Kabelbaan van Brunate’. Dit bijzondere dorpje ligt op ongeveer vijfhonderd meter boven de stad Como. De twee worden met elkaar verbonden met een kabelbaan. Deze kabelbaan of ‘funicolare’ gaat elk kwartier heen en weer van 06:00 in de ochtend tot 22:30 in de avond. Vanuit de kabelbaan heb je een prachtig zicht op het plaatsje Como en natuurlijk over het Comomeer. Een enkeltje kost 3 euro en een retourticket 5,50 euro. Wil je niet met de kabelbaan naar beneden, dan kun je een mooi wandelpad naar Como volgen.
De kabelbaan van Brunate is al sinds 1894 in gebruik.

Orrido di Bellano

De ‘Orrido di Bellano’ is een prachtige kloof tussen de plaatsen Taceno en Bellano. In de kloof zijn verschillende trappen en wandelpaden gemaakt, zodat je er vrij gemakkelijk doorheen kunt lopen. Tijdens het wandelen door deze kloof hoor je continue het klateren van het watervallen. Tijdens je wandeling door de kloof kom je langs watervallen, grotten en prachtige andere natuurverschijnselen. In de avonduren wordt de kloof prachtige verlicht.
Het jarenlange stromen van de rivier heeft ervoor gezorgd dat het zachtere gesteente is opgeloste en dat er prachtige gleuven in de kloof zijn ontstaan. In vroeger dagen werden de kloof en de waterval gebruikt voor verschillende industrieën. Tegenwoordig wordt er stroom opgewekt.

Kathedraal van Como

De ‘kathedraal van Como’ is het meest indrukwekkende geloofsgebouw dat aan het Comomeer te vinden is. De kathedraal is gebouwd aan het einde van de 14e eeuw op de plaats waar al eerder een kerk te vinden was. De bouw van de kathedraal heeft alles bij elkaar ongeveer vier eeuwen geduurd. Er is natuurlijk niet continue aan gewerkt, maar het zou wel tot 1770 duren voordat de Cattedrale di Santa Maria Assunta klaar was. De gevel werd in de vijftiende eeuw toegevoegd. Het laatste deel dat werd gebouwd was de kapel rococostijl.
Doordat de bouw over verschillende eeuwen is uitgesmeerd zijn er verschillende bouwstijlen te herkennen. Dit geeft een leuk speels effect. Een van de meest indrukwekkende onderdelen van de ‘Duomo di Como’ is de koepel boven het transcript.

Villa del Balbianello

‘Villa del Balbianello’ is een prachtige villa aan de rand van het Comomeer in de gemeente Lenno. Vanaf de villa heb je een mooi uitzicht op het eiland Comacina. De villa is gebouwd in de achttiende eeuw op een klein bebost schiereilandje in het Comomeer. De villa is beroemd om zijn prachtige plateautuinen.
De grond waar de villa op gebouwd werd, behoorde tot een nabijgelegen klooster. De villa werd oorspronkelijk gebouwd voor de kardinaal van het klooster. Na zijn dood werd het klooster verkocht aan een particulier. De laatste eigenaar liet de villa achter aan een stichting die de villa en de tuinen beheert. De villa en tuinen kunnen bezocht worden, maar de openingstijden zijn niet heel ruim.
Bijzonder feitje is dat het uitzicht vanuit de villa gebruikt is in één van de Star Wars Films.

Archeologisch museum Como

Het Archeologisch museum van Como is een klein, maar interessant museum in het centrum van de stad. In het museum is een ruime collectie te vinden met bodemvondsten uit het brons- en ijzertijd. Een groot deel van de collectie van het museum is gevonden tijdens opgravingen rondom het Comomeer of in de directe omgeving ervan. Ook beschikt het museum over verschillende Romeinse en Etruskische objecten. Een van de topstukken uit het museum is een bronzen zwaard uit de 5e eeuw voor Christus.
Naast de lokale en regionale vondsten beschikt het museum ook over een Egyptische afdeling.

Villa Carlotta

‘Villa Carlotta’ is een prachtige 18e-eeuwse villa, gelegen aan de oevers van het Comomeer, vlakbij het dorpje Tremezzo. Het is een prachtige villa die werd gebouwd door een rijke adellijke familie. De villa kreeg haar naam toen in 19e eeuw toen prinses Marianne van Nassau het huis kocht als huwelijksgeschenk voor haar dochter prinses Carlotta. De villa is wat hogergelegen op de helling boven het meer. Via diverse trappen en terrassen kom je bij de hoofdingang van de villa terecht. Een bezoek aan ‘villa Carlotta’ bestaat uit twee delen; de tuin en de villa zelf. De Tuin van ‘Villa Carlotta’ is een prachtig park met veel bijzondere boom-en planten soorten. De Echtgenote van prinses Carlotta was een groot liefhebber van tuinieren en hij legde de prachtige tuin rondom de villa aan. Vanaf de straatkant heb je het niet zo in de gaten, maar de tuin loopt behoorlijk ver door langs de oevers van het meer en is toch zo’n 17 hectare groot. Het huis zelf is nog prachtig ingericht in de stijl van landhuizen uit de 19e eeuw . Antieke meubels, een echte prinsessenslaapkamer met vele bloemetjes en meer. Ook de plafondschilderingen zijn de moeite van het bekijken meer dan waard. Op de Bovenste verdiepingen zijn tentoonstellingen ingericht met oude reclames. Villa Carlotta is één van de mooiste plekjes van het Comomeer.

Chiesa Santa Maria del Tiglio en de San Vincenzo

De ‘Chiesa Santa Maria del Tiglio’ en de ‘Chiesa San Vincenzo’ is te vinden aan de rand van het dorpje Gravedona. De ‘Chiesa Santa Maria del Tiglio’ is gebouwd in de 12e eeuw in de romaanse stijl en is lichtelijk beïnvloed door de Lombardische stijl. De ‘Chiesa San Vincenzo’ stamt uit de 11e eeuw, maar heeft in de 17e eeuw enkele grote veranderingen ondergaan. In de crypte van de kerk zijn nog enkele oude restanten van de elfde-eeuwse kerk te vinden. In het interieur van de kerk zijn verschillende prachtige schilderijen te vinden.
De ‘Chiesa Santa Maria del Tiglio’ is tegenwoordig niet meer in gebruik, maar is wel vrijgesteld voor bezoek. Op de muren van de kerk zijn enkele prachtige restanten van 15e en 16e-eeuwse fresco’s te zien. Een van de mooiste is die van het laatste avondmaal. Een ander bijzonder element in deze kerk is het 12e-eeuwse kruisbeeld. De maker hiervan is onbekend, maar het is van bijzonder hoge kwaliteit.

Villa Monastero

Net buiten het dorpje Varenna is de ‘Villa Monastero’ te vinden. Deze prachtige villa is gebouwd in de 12e eeuw, maar werd aan het einde van de 19e eeuw grondig verbouwd. De huidige villa werd in de 12e eeuw gebouwd om te gaan dienen als ‘Cisterciënzerklooster’. In de 17e eeuw werd het klooster verkocht aan een rijke familie die het liet verbouwen tot villa. Uiteindelijk werd in de 19e eeuw de villa verbouwd in de eclectische stijl. De villa is één van de mooiste voorbeelden van deze stijl in het noorden van Italië. Tegenwoordig is de villa in bezit van de gemeente Lecco en is er een museum in gevestigd. De villa staat bekend om zijn prachtige botanische tuinen.Zijdemuseum van Como

Het ‘Museao Didattico della Seta’, oftewel het ‘zijdemuseum’ vertelt het verhaal van de zijde-industrie in de stad Como. Lang is de zijde-industrie één van de belangrijkste vormen van inkomsten geweest van de stad en andere plaatsen die aan het meer liggen. De hoogtijdagen van Como als stad van de zijde waren in het begin van de vorige. Na de Tweede Wereldoorlog ging het langzaam achteruit met de zijdeproductie rondom het Comomeer. In de jaren tachtig van de vorige eeuw zijn zo goed als alle zijdefabrieken rondom Como gesloten.
Ter ere van het lange verleden van Como en de zijdeproductie werd in 1990 het Zijdemuseum geopend. In dit museum kom je alles te weten over de productie van zijde. Verder kun je door oude foto’s een goed beeld scheppen van hoe het leven in de zijdefabrieken geweest moet zijn.

San Giacomo

Een van de mooiste gebouwen in het prachtige dorpje Bellagio is de ‘Chiesa San Giacomo’. Deze kerk is gebouwd in de 12e eeuw in de romaanse stijl, maar heeft tijdens een renovatie een wat meer barokuiterlijk gekregen. Toch zijn er nog behoorlijk wat kenmerken van het originele gebouw terug te vinden.
Als je de kerk binnenkomt zijn het eerste wat je opvalt de prachtige mozaïeken. Deze mozaïeken zijn aangebracht in het begin van de 19e eeuw ter vervanging van vergane fresco’s. Verder kom je nog enkele kunstwerken uit de 17e eeuw tegen. Het is mogelijk om de kerk onder begeleiding van een gids te bezoeken, zodat je alle in en outs van de kerk te weten kan komen. Voor meer informatie hierover kun je het beste naar de toeristische informatiedienst van Bellagio gaan.